Noticias
Diari El Punt, 12-V-2003
Unes 5.500 persones es manifesten contra els embassaments i el transvasament de l'Ebre a Jaca
  • L'escriptora catalana Rosa Regàs va llegir el manifest i va reclamar «justícia»
     
LURDES MORESO / EFE . Jaca

Un total de 5.500 persones es van manifestar ahir a Jaca contra el Plan Hidrológico Nacional (PHN), el transvasament de l'Ebre i el Pacte de l'Aigua de l'Aragó, segons l'Asociación Río Aragón i Coagret, convocants de la protesta. La manifestació contra el PHN també va tenir el suport de més de 400 ebrencs, que una vegada més es van desplaçar del territori per mostrar el seu rebuig al pla del PP. L'escriptora Rosa Regàs va ser l'encarregada de llegir el manifest.

Per la dignitat de la muntanya. Stop embassaments. És de justícia és la pancarta que va encapçalar la manifestació contra el PHN que es va fer ahir a Jaca i en què van participar 5.500 persones provinents de diferents punts de l'Aragó i de les Terres de l'Ebre. Els manifestants van rebutjar els embassaments que es pretenen fer al Pirineu aragonès Jánovas, Santaliestra, Susía, Biscarrués i Yesa; uns embassaments que implicaran la inundació de pobles i el desplaçament dels seus habitants. «L'oposició a la construcció de més embassaments al Pirineu és el símbol d'un ferm desig seguir vivint aquí a l'empara de les muntanyes i poder fer-ho sense les amenaces que durant massa temps han hipotecat el nostre futur», va dir l'escriptora catalana Rosa Regàs, que va ser l'encarregada de llegir el manifest.

«Vull remarcar la solidaritat entre el principi i el final del riu», va assenyalar el portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, que va ser un dels 400 ebrencs que es va desplaçar a Jaca. I va afegir «Hem plantejat al govern aragonès que una manera d'aturar el transvasament de l'Ebre és paralitzar els embassaments que es volen construir al Pirineu aragonès.» En aquest sentit, els manifestants van exigir la revisió del Pacte de l'Aigua de l'Aragó. «Demanem coherència als polítics perquè la Nova Cultura de l'Aigua no té res a veure amb els embassaments i les canonades», va dir el portaveu de la PDE. Regàs també es va referir als polítics, «volem saber què pensen els partits per saber a qui donar la nostra confiança a l'hora de votar». El catedràtic universitari i premi Goldman, el nobel del Medi Ambient, Pedro Arrojo, també va ser a Jaca, on va destacar «Aquest no és un problema d'aragonesos contra catalans ni murcians, sinó un problema de solidaritat i de nova cultura de l'aigua.»

 

Asociación Río Aragón-COAGRET