Noticias
El Punt Digital, 23 de febrero de 2005

El portaveu de la plataforma insisteix que el decret de derogació del transvasament és «insuficient»

  • Tomàs reclama la revisió completa del PHN davant la comissió de Medi Ambient
GUSTAU MORENO . Madrid / Tortosa

El portaveu de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE), Manolo Tomàs, va parlar ahir davant la comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats, amb motiu de les compareixences prèvies al debat parlamentari sobre la derogació del transvasament. Tomàs va demanar l'aplicació de la directiva marc d'aigua i la revisió completa del Plan Hidrológico Nacional (PHN), per tancar la porta a qualsevol transvasament i evitar l'execució d'altres projectes agressius amb el territori. De fet, la PDE reclama la retirada de la interconnexió de xarxes i d'alguns plans de regadiu, com els projectats a l'Aragó.

Tomàs va valorar la bona receptivitat dels membres de la comissió de Medi Ambient, tot i que el portaveu de la PDE va aprofitar la seua intervenció per criticar la «insuficiència» del decret de derogació del transvasament que va aprovar el govern de l'Estat al juny. «El Ministeri del Medi Ambient ha fet un gir important, però l'actual decret de derogació és insuficient per derivar el PHN cap a la nova cultura de l'aigua», va remarcar Tomàs.

El portaveu de la PDE va recordar que la derogació no implica la modificació d'obres i projectes que són «clarament agressius», com els embassaments i regadius del pacte de l'Aragó, els canals de regadiu Xerta-Sénia i Segarra-Garrigues, la interconnexió de xarxes i el transvasament Xúquer-Vinalopó. «Per tant, estem contents però som prudents, perquè encara ens queda molt de camí per recórrer», va aclarir Tomàs, que també va agrair una de les preguntes fetes pel portaveu del PP a la comissió de Medi Ambient. «Ens va preguntar què faria la PDE si no hi havia una derogació satisfactòria, i òbviament li vam contestar que continuaríem la nostra mobilització», va recordar.

En aquest sentit, el portaveu del moviment social va insistir que l'annex segon d'obres del PHN continua intacte, i que l'execució dels diferents projectes podria representar un «impacte ambiental molt fort, que perjudicaria el Delta». Tomàs va afirmar que el pacte de l'aigua és una pla «caduc i absurd», que no solucionarà cap dels problemes de l'Aragó si arribés a realitzar-se. Per contra, el portaveu va advertir que els regadius projectats als Monegros representaran una disminució important del cabal i altres perjudicis, com una major salinitat de les aigües de l'Ebre.

Tomàs va parlar davant de la comissió de Medi Ambient a petició d'ICV, just després que també ho fes el catedràtic d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) Narcís Prats, i just abans del portaveu d'Ecologistas en Acción, Santiago Martín Barajas, a instàncies del PSC. Pe r la seua banda, la diputada ampostina del PSC, Maria Lluïsa Lizárraga, va fer una valoració molt positiva de les compareixences tècniques d'ahir. A més, Lizárraga va detallar que els partits començaran a debatre i consensuar les esmenes sobre la derogació a partir del 8 de març.

http://www.vilaweb.com/elpunt/noticies/noticia-1011540.html

 

Asociación Río Aragón-COAGRET