Opinión
Diari El Punt, 11-V-2004
Casament fluvial a Jaca
  • El mateix dia de l'enllaç principesc s'esdevindrà una altra reunió sentimental, i simbòlica, una mena de casament fluvial entre els rius Aragó i Ebre

Xavier Garcia

Periodista
 

12/05/2004 XAVIER GARCIA. El pròxim dia 22 -com tothom sap i és profecia- es produirà a Madrid el casament reial tan esperat. El mateix dia, a Jaca, s'esdevindrà una altra reunió sentimental, i simbòlica, una mena de casament fluvial entre els rius Aragó i Ebre, representat el primer, afluent del segon, per la gent que al Pirineu aragonès ha resistit les envestides dels grans pantans realitzats i previstos per totes les administracions centrals de fa 50 anys, i representat el segon -l'Ebre- per la gent de la plataforma en la defensa del riu i, més concretament, pel seu portaveu en la seva darrera batalla de tres anys i mig, Manolo Tomàs. L'associació Río Aragón li atorga aquest dia el premi Venero pels seus anys de combat contra les obres hidràuliques faraòniques del centralisme governamental de tots els temps polítics: del franquisme falangista i tecnocràtic al neofalangisme liberalitzador del PP, passant pel conservadorisme modernitzador d'UCD i CiU i el jacobinisme desregulador del PSOE dels seus primers catorze anys de poder.

És evident que tot el país televisiu i televisat estarà pendent de l'enllaç matrimonial del successor de l'actual monarca i que molts pocs, en comparació, assistiran a l'entranyable unió simbòlica i sentimental que es produirà a Jaca entre la gent de la part baixa de l'Ebre -representada per Tomàs- i els homes i dones del Pirineu d'Osca (els de Yesa, Artieda, Santaliestra i Biscarrués), que, tan bravament també, s'han enfrontat al mateix espoli hidràulic que representaven els embassaments que el PP projectava en el pla hidrològic, ara derogat. Tot plegat és una llarga, llarguíssima història, que els catedràtics saragossans Pedro Arrojo i Francisco Javier Martínez Gir han explicat ja en infinitat d'articles, estudis i alguns llibres, de la mateixa manera que, de part catalana, ho han fet igualment l'enginyer tortosí Josep M. Franquet, l'ecòleg barceloní Narcís Prat, el biòleg del Delta Carles Ibánez i l'hidrogeòleg rapitenc Antoni Canicio.

Després de mig segle de polítiques hidràuliques dominades pel centralisme més absorbent, per la visió empresarial més interessada, per la desídia i la incompetència funcionarial i per uns consums d'aigua dominats per la idea d'una oferta que es feia passar per inesgotable, arribem amb retard, però hi arribem, al moment en què tots hem de capgirar els esquemes amb què hem actuat fins ara. Si aquesta última envestida sobre l'Ebre que ha suposat el PHN del PP s'ha pogut aturar i encarrilar, els criteris de la nova cultura de l'aigua, ha estat perquè -juntament amb la raonada oposició científica-, durant gairebé quatre anys, milers i milers de persones s'han plantat als carrers per exigir la fi del comerç amb els recuros que ens permeten la vida.

La festa que el 22 de maig se celebrarà a Jaca, amb la fusió simbòlica entre les valls de l'alta muntanya aragonesa i les vastituds al·luvials del Delta, vol reconèixer aquesta llarga epopeia de resistència i esperança populars i proclamar que la diversitat i unió humanes es produeixen igualment en els espais de la naturalesa, per la qual cosa la pèrdua en diversitat biològica dels paisatges, deguda a grans obres sovint innecessàries, té conseqüències directes i fulminants sobre l'estabilitat de les comunitats humanes, sobre aquests paisatges. Tot plegat, per a tots, és una gran lliçó: no podem, per ambició, tenir interessos innobles o ignorància criminal, anar contra la fragilitat de la terra, de l'aire o de l'aigua. És gràcies a aquesta fragilitat que es produeix i reprodueix la vida, de la qual tots som deutors.

Però si hem guanyat aquesta batalla, no hem guanyat, ni molt menys, la guerra contra la destrucció. Caldrà l'aplicació exigent dels criteris de la nova cultura de l'aigua, que vol dir dotar els rius de prou cabal, democratitzar les confederacions, sancionar els incompliments de les hidroelèctriques, permetre l'arribada de sediments al Delta, aturar els grans pantans i els urbanismes descontrolats, reconvertir els regs agrícoles i procedir a un gran procés de depuració.

Asociación Río Aragón-COAGRET